HiØ i ny skoleallianse

Høgskolen i Østfold undertegnet 21. desember en samarbeidsavtale med Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, samt Høgskolen i Buskerud og Høgskolen i Vestfold.
allianse.gif

Utdrag fra pressemelding, utsendt 21. desember 2007:

BAKGRUNN FOR ET SAMARBEID MELLOM UMB, HIBU, HVE OG HIØ

Det pågår for tiden utstrakt sondering og posisjonering mot mulige samarbeidspartnere ved universiteter og høyskoler. Dette er til en viss grad utløst av Stjernø-utvalgets arbeid, men det gjenspeiler også strategiske grep ved den enkelte institusjon og en utvikling vi ser i andre land. Mange høyskoler og universitet, særlig mindre institusjoner, ser klare fordeler ved et tettere samarbeid, både mht. synergieffekter mellom studietilbud, forskningssamarbeid og mht. å være attraktiv samarbeidspartner for eksterne aktører.

Dette er bakgrunnen for at UMB, HiBu, HVE og HiØ har startet en dialog for å vurdere et tettere institusjonelt samarbeid. UMB, HiBu, HVE og HiØ ønsker alle å utvikles til internasjonale anerkjente læresteder og yte betydelige og avgjørende bidrag til utviklingen av et lærende samfunn. Ved å satse på profesjons- og disiplinutdanninger, forskning og forskerutdanning skal institusjonene være attraktive for studenter, ansatte og samarbeidspartnere.

En strategisk allianse mellom UMB, HiBu, HVE og HiØ vil styrke rekruttering, forskning og muligheter for samfunnsoppdrag for institusjonene i en stor region. En slik allianse vil også bli en betydelig aktør innen utdanning og forskning regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Det eksisterer allerede samarbeid mellom enkelte av institusjonene. UMB og HiØ inngikk i 2005 en intensjonsavtale som skulle bidra til et tettere og mer forpliktende samarbeid. Som et resultat av denne avtalen har UMB og HiØ bl.a. identifisert overgangsmuligheter mellom enkelte av studiene og markedsført disse. HiBu og HVE viderefører etablerte samarbeidsintensjoner fra høsten 2006 med sikte på framtidig universitetsstatus innen 2015. Det er etablert et samarbeidsprosjekt for perioden 01.08.07-31.12.08 for å definere første fase av et formalisert samarbeid og starte arbeidet med kompetansestyrking i samsvar med kravene for å tilby doktorgradsutdanninger. I et nettverk med fire institusjoner vil det være store samarbeidsmuligheter både innenfor studieportefølje, forsknings- og utviklingsarbeid og samarbeid med eksterne samarbeidspartnere i en stor region.

Befolkningsgrunnlaget og næringslivet i Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold bygger opp under et felles samarbeid om utdanninger på alle nivåer hvor også ekspansjon av institusjonene er aktuelt. En styrking av institusjonene gjennom samarbeid vil støtte opp under regional utvikling innenfor offentlig og privat sektor.

SAMARBEIDETS INTENSJONER OG MÅL

En vesentlig avklaring knyttet til et framtidig samarbeid vil være å utrede muligheter og modeller for faglig samarbeid innenfor alle fire institusjonenes sentrale fagområder. Godt utbygd nettverk både regionalt og nasjonalt, både mot offentlig og privat sektor kjennetegner institusjonene allerede i dag og vil kunne styrkes betydelig i en slik allianse.

Høyskolene har fagmiljøer som vil være av interesse for alle parter å utvikle i et samarbeid med UMB. Høyskolene samarbeider med regionale næringsklynger og to er tildelt Norwegian Center of Expertice innen teknologiske områder. Vestfold i mikroelektronikk og Buskerud innen Systems Engineering. Næringsklyngene i Horten og Kongsberg er internasjonale industrilokomotiver og har stor forskningsvirksomhet. Ved HiØ er Avd. for informasjonsteknologi og Avd. for ingeniørutdanning deltakere i et ARENA-prosjekt som satser på å bli Center of Expertice. Institusjonene har også tilbud innenfor innovasjon, entreprenørskap og ledelse som kan styrke koblinger mot næringsliv og det offentlige. HiBu er også knyttet til ARENA-prosjekter innen lys og helse og reiseliv.

Den globale utfordringen innen klima, utnyttelse av ressurser og fordeling av ressurser er relevant for våre forskningsmiljøer. Det er innovasjonsmiljøer ved institusjonene hvor det kan utvikles interessante koblinger. Likeledes er det et samarbeidspotensiale innen reiseliv, kultur og språk samt innen helse- og synsvitenskap og ledelse. Lærerutdanninger generelt og spesielt innen teknologi, informasjonsteknologi og realfag vil kunne styrkes ved samarbeid i en stor region/landsdel. Kombinasjonen av kunnskap og forskningsområdene i institusjonene og næringsklyngene vil bidra til å skape synergier og sette institusjonene på kartet internasjonalt.

Ulike fagmiljøer (lærerutdanninger, økonomisk-administrative fag og samfunnsvitenskaplige fag) ved høyskolene arbeider med ulike tilnærminger til menneskerettigheter, fred og forsoningsspørsmål. Det ville være interessant for høyskolene å se disse temaene i sammenheng med UMB sin tunge kompetanse innen økologi og ressursfordelingsspørsmål. Sammen med høyskolenes fokus på ledelse og næringsutvikling, er dette noen eksempler på naturlige koblingspunkter mellom institusjonenes profilområder.

SAMARBEIDETS ARBEID OG FRAMDRIFT

Samarbeidets første fase vil være våren 2008. Det skal avsluttes innen 01.05. 2008. I denne fasen settes følgende på dagsorden:

1. En generell samarbeidsavtale mellom institusjonene utformes i tråd med overnevnte intensjoner. Intensjonsavtalen undertegnes i desember 2007.

2. Avklaring og konkretisering av faglige koblingspunkter og utviklingsmuligheter gjennomføres våren 2008.

3. Avklaring og konkretisering av former for videre institusjonelt samarbeid gjennomføres våren 2008.

4. Anbefaling om og konkretisering av eventuell videreføring av samarbeidet fremmes i en anbefaling fra partene 01.05. 2008.

5. Institusjonene er åpne for et inkluderende samarbeid med andre høgskoler i regionen.

Publisert 21. des. 2007 00:00 - Sist endret 6. nov. 2022 15:28