Formidlingspris til Bjørn Gitle Hauge

Fredag ble Bjørn Gitle Hauge (bildet) fra Avdeling for ingeniørfag tildelt HiØs første formidlingspris på Inspiria. –Uten denne prisvinneren er jeg overbevist om at Østfold aldri hadde hatt Inspiria Science center i dag, sa rektor Hans Blom under prisutdelingen.
Vant formidlingsprisen 28. september 2012

Begivenheten fant sted fredag ettermiddag 28. september på Inspiria Science center i Sarpsborg.

Der var Forskerduellen og utdeling av HiØs første formidlingspris selve finalen på Forskningdagene 2012 i Østfold.

Og der var mange andre som gledet prisvinneren, nemlig flere busslass med skolebarn på besøk for å lære seg mer realfag.

Bjørn Gitle Hauge hadde idéen til å bygge vitensenteret i Sarpsborg

Vinneren av formidlingsprisen, Bjørn Gitle Hauge, har i over ti år gitt flere tusen skolebarn fra Østfold adgang til å lære realfag.

Her ser vi Bjørn Gitle Hauge sammen med skoleguttene Mads og Kevin fra Mysen, som hadde tatt skolebussen fra Kirkefjerdingen skole i Eidsberg - til Inspira Science center i Sarpsborg.

Flere unge og eldre har siden 1983 fått følge forskningsarbeidet til HiØs Erling Strand, Bjørn Gitle Hauge og flere internasjonale forskere - om lysfenomenet fra Hessdalen i Sør-Trøndelag.

De siste årene har Bjørn Gitle Hauge & co. hatt mange elever fra ungdomsskoler og videregående skoler med på natur- og realfagsprosjektet Science Camp i Hessdalen.

MERK: NRK1 sender på Schrödingers Katt torsdag 11. oktober 2012 kl. 19:45 en TV-reportasje fra siste Science Camp med Østfold-elever i Hessdalen. 

Fakta om Inspiria:


• Inspira Science center på Grålum i Sarpsborg ble innviet høsten 2011, da Bjørn Gitle Hauges innsats ble hedret av flere talere.

• Vitensenteret skal stimulere til økt utdanning generelt, og økt interesse for realfag spesielt.

• Det siste året har Østfolds nye vitensenter hatt over 110.000 besøkende.

Fakta om HiØs formidlingspris 2012:

Prisen skal bidra til å stimulere forskere og kunstnere til å formidle sin viten utover eget fagmiljø.

Prisen er på 10.000 kroner og skal deles ut årlig under Forskningsdagene.

Ved utvelgelse av prisvinner skal det legges vekt på:

  • Faglig eller kunstnerisk kvalitet
  • Allsidig bruk av kommunikasjonskanaler og uttrykksformer og villighet til å være tilgjengelig for slike oppgaver
  • Formidling overfor ulike målgrupper.

Nominasjonskomitéen har bestått av FoU-koordinator Kjell Ove Kjølaas, sekretær Nina Fredheim i HiØs utvalg for formidling og samfunnskontakt, samt Hans Blom - rektor ved Høgskolen i Østfold.

Utdrag av rektors tale om de nominerte og prisvinner Bjørn Gitle Hauge

Sju kandidater ble nominert fordelt på nesten alle høgskolens avdelinger. Det var sju meget gode kandidater, men én av dem skilte seg ut. Denne kandidaten har:

  • Gjennom mange år formidlet sin kunnskap og glødende interesse for realfag særlig til unge mennesker gjennom konferanser, på radio, i TV, i aviser og andre medier både regionalt, nasjonalt og internasjonalt
  • For mer enn ti år siden unnfanget prisvinneren ideen om å lage et vitensenter i Østfold, etablerte dette på høgskolens studiested i Sarpsborg og sørget for dets utvikling og finansiering i 10 år før barnet var stort nok til å forlate redet på høgskolen og bli en del av Inspiria Science center. Det var prisvinneren sammen med andre glødende entusiaster som fikk den glimrende ideen å busse inn skoleklasser fra hele Østfold til dagsbesøk på høgskolens vitensenter og gi elevene en inspirerende undervisning i realfag og konkrete opplevelser av at realfag er både spennende og morsomt.
  • Uten denne prisvinneren er jeg overbevist om at Østfold aldri hadde hatt et Inspiria Science center i dag. Prisvinneren hadde vist at det gikk an å busse inn 7000 elever i året fra Østfold til høgskolens vitensenter med et variert tilbud av spennende realfagsundervisning. Prisvinneren trakk opp visjonen om at et stort vitensenter i Østfold var en mulighet, en idé som andre personer tok videre frem til realiseringen av Inspiria Science center.
  • Som om ikke dette var nok, har prisvinneren også bidratt til etableringen av Science Camp der skolelever fra Østfold hver høst har reist opp til Hessdalen i Trøndelig for å undersøke det merkverdige lysfenomenet som er dokumentert der opp. Hessdalenprosjektet er et forskningsprosjekt der HiØ sammen med internasjonale forskingsmiljøer prøver å finne ut hva dette sjeldne lysfenomenet kommer av. Prisvinneren er en sentral forsker i prosjektet. Elevene som får være med gjennom Science Camp, opplever undring og spenning under åpen himmel i Hessdalen og får derigjennom stimulert sin interesse for realfag og utforskning av det ukjente, det vil si: forskning
  • Jeg kunne trukket fram enda mer av denne prisvinnerens utrettelig og engasjerte arbeid gjennom mange år, men vil nå ikke holde navnet skjult lenger:

Høgskolen i Østfolds aller første formidlingspris går til høgskolelektor Bjørn Gitle Hauge!

- På vegne av høyskolen takker jeg deg for din enorme formidlingsaktivitet og samfunnsengasjement, sa rektor Hans Blom og tildelte Bjørn Gitle Hauge diplom og høgskolens første formidlingspris.

Aktuelle lenker:

Inspiria Science Center

Science Camp Hessdalen

Hessdalen-prosjektet

Se Høgskoleaviasas bilder større i slideshow via Flickr

Publisert 1. okt. 2012 13:24 - Sist endret 5. nov. 2022 14:50