Gjør private samtaler til underholdning

Sommerens hjemmelekser har blitt til denne høstens store forestillling ved Akademi for scenekunst.
ROBFront-Kopi.JPG


NESTEN PREMIEREKLAR: Robert Johanson ser frem til å vise "Life is Hard.." i Black Boxen
neste uke. (FOTO:ANN-KRISTIN JOHANSEN)

Forestillingen «Life is Hard..» har premiere i Black Boxen ved Høgskolen i Østfold/Akademi for scenekunst den 6. desember. Stykket er en musikal som handler om måten vi kommuniserer på og det som avbryter oss.
- Det handler om normale samtaller som vi alle har hver eneste dag. Men stykket handler også om teater generelt og hvorfor vi opptrer, forklarer amerikanske Robert Johanson.

Som resten av året turnerer Europa og verden for øvrig sammen med den anerkjente teatertruppen Nature Theatre of Oklahoma. Johanson er komponist, en av truppens hovedskuespillere og har et tett program. Men da muligheten til å produsere en musikal sammen med tredjeårs studentene ved Akademi for scenekunst dukket opp, måtte han bare slå til.
- Det var egentlig vanskelig å si ja fordi jeg har tilbragt nesten hele dette året ute på turne og dette prosjektet innebar at jeg ville være hjemmefra enda lenger. Men samtidig virket det som en bra utfordring og jeg fikk veldig sansen for studentene da jeg møtte dem for et år siden, forteller Johanson.

Fikk hjemmelekse

Hans første møte med studentene var i 2011 da Johanson var engasjert som gjestelærer ved Akademi for scenekunst.  Den gang var studentene i sitt andre studieår i skuespill og scenografi. Nå er de samme studentene snart i ferd med å fullføre sine BA-studier og Johanson er imponert over deres innsats.
- Studentene har arbeidet utrolig hardt og de er så dedikerte. Samtidig er de en reflektert og nysgjerrig gjeng og det har vært viktig i denne sammenhengen, forteller han.

«Life is Hard..» tar utgangspunkt i studentenes erfaringer. Det var før årets sommerferie at Johanson ga studentene enn rekke oppgaver. Som for eksempel å dokumentere samtaler med venner, drømmer og matinntaket i løpet av et døgn. Nå er de mange opptakene alltså satt sammen til et stykke på hele 2,5 timer bestående av mye musikk, dans, kostymer og humor.

Ble overrasket

- Alt innholdet er helt nytt og veldig personlig. Selve stykket har ikke noe plot, men en slags historie som former seg fra samtalene, forklarer regissøren.
Selve koreografien er basert på youtube-klipp. Når skuespillerne er på scenen vil de fremføre dialogene samtidig med at de hører det originale opptaket på øret, dette for å bevare den opprinnelige rytmen i samtalen.

Johanson ante lite om hva slags materiale som ville komme fra studentene og innrømmer at det har vært overraskelser underveis.
- Det er selvsagt stressende, men samtidig spennende.  Og det tvinger deg til å stole litt mer på magefølelsen, forklarer han.

Foretrekker premiere-nerver

Han er imponert over måten studentene har løst utfordringene på.
- Min rolle er å gi dem redskapene så de kan lage teater. Og fordi dette materialet er så personlig arbeider de også hardere med det. Dette er deres show like mye som det er mitt, understreker Johanson.
Som også er imponert over Akademi for scenekunst som utdanningsinstitusjon.
- Det som gjøres her er ganske utrolig og jeg kan ikke komme på noe lignende i USA. Her handler det ikke om å lære bort de gamle ideene på en akademisk måte. I stedet lærer studentene fra folk som faktisk jobber i bransjen akkurat nå, sier han.

Mye arbeid gjenstår før premieren, men Johanson er ved godt mot. Han har uansett liten sans for det «perfekte teater» og hadde sannsynligvis vært mer urolig dersom alt var helt under kontroll.
- Jeg liker å se litt usikkerhet blant skuespillerne og se hvordan de kjemper med seg selv, forsikrer han og legger smilende til:
- Og så liker jeg å se dem svette litt ekstra!

Mer om spilletidspunktet og billettreservasjon her!

Publisert 27. nov. 2012 14:05 - Sist endret 5. nov. 2022 14:50