Underviser grekere i tysk

Høgskolen i Østfold gir i år undervisning i tysk til 60 greske studenter via internett. – Dagens krise i Hellas har gitt en dobling i studenttallet, sier Sigmund Kvam (bakerst på bildet). Her står professoren fra Halden sammen med studentene ved universitetet på Korfu.
Fjernundervises via internett

Helt siden 1998 har det vært lærerutveksling mellom universitetet i Korfu og Høgskolen i Østfold (HiØ).

– Dette har bidratt til å videreutvikle både undervisningen og forskningen vår, sier Sigmund Kvam fra HiØs Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag (ØSS).

I samarbeid med fem andre europeiske høyere utdanningsinstitusjoner, har HiØ ledet intensivprogrammet Wisstrans i regi av Erasmus. Her deltar universiteter og høyskoler fra flere europeiske land. Neste Wisstrans finner sted i 2013 med deltakere fra Island, Finland, Tyskland, Slovenia, Hellas og Norge.  

Studenter fra Korfu får undervisning fra Halden

I årenes løp har dette gitt til sammen 100 studenter fra forskjellige europeiske land muligheten til å delta.


Bildet: Noen av årets greske studenter foran universitetet i Korfu by. (Foto: ØSS)

Dette intensivprogrammet har gitt støtet til å utvikle felles kurs mellom Universitetet i Korfu og HiØ.
• Studenter ved universitetet i Korfu tar et 10-poengs kurs innen tysk påbygging her ved HiØ.
• Undervisningen foregår på nett, dessuten ved en ukes intensivseminar på Korfu, pluss innlevering av oppgaver til HiØ og muntlig eksamen på Korfu.

– Kurset har helt siden 2006 vært populært, men dagens krise i Hellas har bidratt til en dobling av studenttallet. De greske studentene får nemlig stadig dårligere undervisningstilbud ettersom sparetiltakene slår ut. I år må kurset derfor kjøres to ganger.

Internasjonalisering gir resultater

– I mai hadde vi ukeskurs med 30 studenter og i november 2012 følger ny runde ved 30 studenter, sier Sigmund Kvam, og tilføyer:

– Forskningssamarbeidet er en naturlig forlengelse av arbeidet med intensivprogram og felles kurs. I disse dager legges siste hånd på en antologi om risikokommunikasjon (”Narratives of Risk”), som inneholder 20 artikler på engelsk og tysk og der 6 norske og utenlandske institusjoner er representert.

Høgskolen i Østfold står alene for 12 av bidragene og har dessuten redaksjonsansvaret. Boken kommer ut på Waxmann Verlag i Münster nå i høst.

– Dette er noen eksempler på at internasjonalising er et utmerket redskap til å få i gang et samarbeid innen både undervisning og forskning, sier Sigmund Kvam til Høgskoleavisa.

Publisert 14. sep. 2012 14:04 - Sist endret 5. nov. 2022 18:03