Menneskers behov for mer enn sikkerhet

Åpent foredrag: Thomas Hobbes (1588-1679) skrev for over 360 år siden at mennesker styres sikrest av en enehersker med absolutt makt. Til tross for denne anbefalingen leser vi fremdeles Hobbes, fordi han skriver svært mye interessant på sin vei til en konklusjon vi ikke nødvendigvis sier oss enig i.
Henrikstra.jpg
  • Høgskolelektor og foreleser i politisk teori på statsvitenskap Henrik Sætra presenterer sitt paper «Hobbes, Maslow and Human Nature».
  • Onsdag 27. november på VIP-rommet kl. 11.30 – 13.00.

Hobbes bygger sitt resonnement gradvis - fra ørsmå atomer, til mennesket, til mennesker i mindre grupper, og til slutt staten. En slik systematisk fremgangsmåte gjør det enkelt for oss å vurdere de forskjellige bestanddelene i hans filosofi.

Dersom vi mener at liberale verdier som demokrati og frihet er viktige, er det nærliggende å tenke at Hobbes tar feil i sin konklusjon.

- I artikkelen (som er et working paper) viser jeg hvordan man muligens kan følge store deler av Hobbes' resonnement, men nå en annen (og for oss mer spiselig) konklusjon, ved å videreutvikle forståelsen av menneskets natur som legges til grunn for hele hans resonnement, forteller Sætra.

Abraham Maslows behovspyramide tilbyr en interessant infallsvinkel som lar oss forbedre forståelsen av menneskets natur, uten å bryte med Hobbes grunnantagelser. 

Foredraget er basert på deler av Henriks masteroppgave (Institutt for statsvitenskap, UiO, 2009): http://www.duo.uio.no/publ/statsvitenskap/2009/91778/Masteroppgave_HenrikSaetra_FINAL.pdf

____________________________________________________________

Henrik Sætra
Høgskolelektor ved Avdeling for Økonomi, språk og samfunnsfag

Se faglig profil

 

Publisert 26. nov. 2013 11:26 - Sist endret 3. nov. 2022 14:07