– Blir så rørt

Mari Kjos Hellum ved HiØ er ifølge Morgenbladets kåring «Fantastiske formidlere» én av Norges beste forelesere.
DSC_0044.jpg

TOM FOR ORD: Foreleser ved HiØ Mari Kjos Hellum vet nesten ikke hva hun skal si om nominasjonen, stemmene og den overveldende positive responsen hun har fått i forbindelse med Morgenbladets kåring. Alle foto: Mari Kristine Buckholm/Høgskolen i Østfold

Da alle nominasjoner hadde kommet inn ved fristen forrige fredag, hadde allerede 1637 personer stemt på foreleseren fra Høgskolen i Østfold – og hun lå på andreplass av totalt 570 nominerte forelesere fra hele landet.

Trodde det ikke

– Det tar helt av. Jeg har ikke gått inn og lest alle begrunnelsene en gang. Jeg må lese en og en, for jeg blir så rørt, sier hovedpersonen selv.

Mari Kjos Hellum foreleser på bachelorstudium i internasjonal kommunikasjon (BIK) og er én av 26 forelesere fra høgskolen som er nominert til «Fantastiske formidlere». Kåringen foregår i regi av Morgenbladet og målet er å finne landets ti beste forelesere/formidlere. Man kan stemme på de nominerte frem til lørdag 23. april.

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle være aktuelt for en som meg å komme med i en slik konkurranse, røper foreleseren beskjedent.

Fikk medalje av studentene

Kjos Hellums studenter ved HiØ tok saken i egne hender da de leste om kåringen. 

– Mari er den ene foreleseren som alle studenter, både tidligere og nåværende, konsekvent har vært fornøyde med. Alle skryter henne opp i skyene. Det er på sin plass. Hun er en superdyktig foreleser. Enkelt og greit, sier Linn Belsby, en av BIK-studentene som har stått på for å løfte fram sin favorittforeleser i konkurransen.

DSC_0010.jpgENGASJERT: Student Linn Belsby (t.v.) skriver i disse dager bacheloroppgave og får god hjelp av veileder Kjos Hellum.

– Vi mobiliserte på Facebook og sosiale medier. Det startet med at en av oss fant lenken til konkurransen. Maris navn stod ikke der, og det måtte vi jo gjøre noe med. Deretter spredte vi ordet og oppfordret alle tidligere og nåværende studenter til å stemme på sin favoritt, forteller Belsby. 

Og det viste seg å være unison enighet blant BIK-studentene om hvem som er den beste foreleseren ved HiØ. Selv om kåringen ikke er over, har studentene allerede kronet Kjos Hellum som sin favorittforeleser og belønnet henne med en egen gullmedalje.

– Føler oss sett

Når man går inn og stemmer, blir man også bedt om å legge igjen en begrunnelse. Ordene som er brukt for å beskrive Kjos Hellum taler for seg selv. Her er en av kommentarene:

«Jeg vet ikke hvordan hun gjør det. Men jeg tipper hun har mange triks. For der sitter vi, en blandet gjeng med ulike forutsetninger og føler oss sett. Vi kjenner at vi betyr noe. At hver enkelt av oss er noe. At vi får det til.»

– Jeg er litt skjelven. Det er ikke så lett å finne ord. Jeg får klump i halsen når jeg tenker på det. De uttalelsene jeg har lest, må jeg bare legge vekk. Og, de har brukt faget sitt for å begrunne; historiefortelling og retorikk. Bedre kan det ikke gjøres. Både som lærer og menneske er jeg maks fornøyd, påpeker foreleseren og ler.

DSC_0052.jpgPOPULÆR FORELESER: Denne innrammede "lappen" har Kjos Hellum fått av en student.

Fredag 15. april var siste dagen det var mulig å nominere. Det er fortsatt mulig å stemme fram til lørdag 23. april, og etter denne uka vil redaksjonen plukke ut 40 favoritter. Disse blir sendt videre til en jury, som igjen skal kåre landets ti beste forelesere.

Her er en oversikt over de nominerte fra Høgskolen i Østfold (med antall nominasjoner i parentes): 

Asbjørn O. Pedersen, Christian Bjørn Bjerke (2), Christian Fredrik Heide, David Eilertsen, Espen Schjetne, Gunnar Andersson, Harald Oseland, Heidi Grønlien (5), Jan Ingar Båtvik (5), Jon Pihlstrøm, Kjersti Lien Holte, Kjetil Steinsholt(3), Lars Petter Jelsness-Jørgensen (3), Linda Emilsen (3), Maja Michelsen, Mari Kjos Hellum (33), Nicolay Gausel (3), Nita Ørmen (2), Øystein Holje, Per Olav Bisseberg (2), Robert Mikkelsen (2), Rune Aae (2), Sissel Bøckman og Tom Heine (4). 

Fakta

  • "Fantastiske formidlere" er Morgenbladets kåring av Norges beste formidler
  • Alle kan være med å nominere og stemme på den de mener fortjener tittelen
  • 15. april ble muligheten for å nominere superformidleren stengt
  • En jury vil til slutt avgjøre hvem de ti beste foreleserne i landet er
  • Redaksjonen i Morgenbladet plukker ut 40 finalister som juryen skal velge blant
  • Det kom inn 570 nominasjoner. Fredag 15. april hadde over 28.000 stemt

Kilde: Morgenbladet

Aktuelle lenker

Her kan du stemme

Overveldende mange nominasjoner

Publisert 20. apr. 2016 14:50 - Sist endret 4. nov. 2022 09:59